torstai 30. kesäkuuta 2016

Kesäterassilla

Alkukesä on mennyt mielettömän nopeasti. Paljon on tullut puuhailtua pihalla, enkä kaikista aikaansaannoksista ole ehtinyt laittaa tänne blogiin kuvia. Kotimme seinustalla olevan kesäterassin tuunasin käyttökuntoon jo kuukausi sitten, mutta vielä en ole ehtinyt (mukamas) terassilla istuskella, kesäiltojen tunnelmasta nauttien. Eiköhän nyt ole korkea aika hiljentää menoa ja laittaa lomavaihdetta päälle. Terassi kutsuu siis lomailijaa!




Lapsille tein pienen oleilupaikan kuormalavoista, peitoista ja tyynyistä. Nämä lavat toimivat viime vuonna ruukkukasvien alustoina, mutta tänä kesänä oli kiva keksiä niille uutta käyttöä


Terassi-istutukset tein istuttamalla isoihin ruukkuihin rungolliset puistosyreenit (Syringa x henryi 'Tammelan kaunotar') ja niiden juurelle tupsulaventeleita (Lavandula stoechas). 
  

Terassipöydän kaunistukseksi laitoin jo kukinnan loppupuolella olevien pioneiden oksia maljakkoon. Nyt näistä ihanuuksista voi nauttia ihan lähietäisyydeltä. Kunhan malttaa hetkeksi istua alas.



tiistai 28. kesäkuuta 2016

Irjalan taimistolla

Juhannus sujui mukavan leppoisissa merkeissä mökillä luonnon helmassa. Sunnuntaina kotiinpalaamismatkalla pysähdyimme Vihdissä Irjalan taimistolla tutkailemassa taimiston perennavalikoimaa. Suurin syy stoppiin oli, että kyseisellä taimistolla on kattava valikoima kurjenmiekkoja. Omassa puutarhassa on kasvanut ennestään jo muutama tarhakurjenmiekka, mutta eihän niitä koskaan voi liikaa olla :)


Taimistolle oli helppo löytää perille taimiston nettisivujen ohjeiden avulla. Käteistäkin muistin varata mukaan, joten tulihan niitä juhannustuliaisia kotipihaan hankittua. 


Ongelmana taimistoreissulla oli lähinnä valinnan vaikeus, kaikkea kun ei voinut ostaa vaikka miten paljon olisi halunnut. Pähkäilyn päätteeksi laatikkoon päätyivät kääpiökurjenmiekka 'Cyanea' (Iris pumila 'Cyanea'), tarhakurjenmiekka 'La Beaute' (Iris Germanica-ryhmä 'La Beaute'), taatankurjemiekka (Iris variegata) ja siperiankurjenmiekka 'Alba' (Iris sibirica 'Alba'). 


Kääpiökurjenmiekat jäävät nimensä mukaisesti mataliksi. Istutin ne heti kotiin päästyämme muiden matalakasvuisten perennojen seuraan. 


Kääpiökurjenmiekoille löytyi sopiva kolo kuparisarojen paikalta, niiden heitettyä veivinsä viime talvena. Istutuspaikka on melko lähellä talon ikkunoita, joten kevään kukkijoina niden kukintaa voi ihastella myös sisältä käsin.


Muut kurjenmiekat pääsivät aiemmin istuttamieni tarhakurjenmiekkojen kavereiksi. Tämä penkki sijaitsee kauempana talosta, pihan perällä. Penkin takaosaan olen istuttanut korkeita heiniä (koristekastikka) ja perennoja (purppurapunalatva), keskellä on tädykkeitä ja etuosassa kurjenmiekat. 


Kurjenmiekkoja istutettaessa on hyvä muistaa, että juurakolliset kurjenmiekat tulee istuttaa lähelle maanpintaa, sillä juurakko tykkää niin sanotusti paistatella päivää. Toivottavasti nämä uudet tulokkaat kotiutuvat uudelle paikalleen mukavasti, niin pääsisi ehkä jo ensi kesänä nauttimaan niiden kukinnasta!

torstai 23. kesäkuuta 2016

Vuorimäntyjen parturointia

Meillä kasvaa pihassa useampi kääpiövuorimänty (Pinus mugo 'Pumilio'). Kääpiövuorimännyt kasvavat luontaisesti melko hitaasti ja pysyvät tuuheina leikkaamattakin. 


Ne eivät tavallisen vuorimännyn tapaan kasva korkeiksi havupensaiksi, vaan pysyvät hallitun matalina myös vanhetessaan. Kääpiövuorimäntyjä ei siis tarvitsisi välttämättä leikata lainkaan. 


Olen kuitenkin leikkaillut vuosittain omia kääpiövuorimäntyjä, jotta niistä kehittyisi vähitellen puolipallomaisia pensaita. Vuorimäntyjen leikkaaminen tehdään alkukesällä, perinteisesti juhannuksen alla. Vuorimännyistä (kuten myös muista männyistä) voi leikata ainoastaan uusinta vuosikasvua. 


Käytännössä homma tapahtuu siten, että vuosikasvua katkaistaan puutarhasaksilla enintään 2/3 osaa. Oksat katkaistaan yksitellen, joten jos pensaita on useampi voi hommassa vierähtää tovi.  
  
 

Tässä kääpiövuorimännyt leikkaamisen jälkeen. Siistimmältä näyttää ainakin omasta mielestä. Takapihalla odottaa vielä muutama kääpiövuorimänty leikkaamista, juhannuspuuhia siis luvassa :)

Mukavaa mittumaaria kaikille!

torstai 16. kesäkuuta 2016

Basilikaa talteen

Basilika kuuluu kiistatta omiin lempiyrtteihini. Siemenestä kasvattamani basilikat olivat kasvaneet kasvihuoneessa tomaattien kavereina jo oikein hyvän kokoisiksi, joten päätin ottaa basilikoista ensimmäisen sadon talteen.


Leikkasin varret ronskisti poikki siten, että varren alaosaan jäi vielä yksi lehtipari. Tällöin basilika haarautuu ja alkaa kasvattaa uusia ihania varsia lehtineen. Myöhemmin kesällä voin sitten poimia lisää tätä herkkua talteen.

Kerätyt varret huuhtaisin vedellä ja kuivattelin enimmät vedet pois. Sen jälkeen erottelin lehdet varsista ja kuivasin lehdet vielä salaattilingon avulla.


Tykkään tehdä basilikasta tehosekoittimella hienoksi ajettua tahnaa. Pestyt basilikan lehdet sujautin astiaan ja lorautin noin 0,5 - 1 dl oliiviöljyä notkeutta antamaan. Sitten vain kunnon kierrokset ja avot, 'pikapesto' on valmis. Annostelin 'pikapeston' pieniin minigrip-pusseihin ja sujautin pussit pakkaseen. Toinen vaihtoehto on annostella suoraan vaikka jääpalamuottiin. Pakkasesta tätä basilikaa on helppo käyttää vaikka pastassa.


Basilika antaa maun lisäksi silmän iloa. Erityisen suloisen basilikapuun voi kasvattaa pienilehtisestä basilikasta. Tässä kasvattamani pikkubasilika Ocimum basilicum L. ssp. minimum 'Balcon star'.



Tämä ihanuus saa kyllä kasvurauhan! Tätä ei kattilat kutsu :)



keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Kesäkukkia

Löysin muutama viikko sitten puutarhaliikkeen löytönurkasta edulliseen hintaan hienon ruukun. Ruukku sopi mielestäni aivan täydellisesti meidän pienen leikkimökkimme edustalle.


Ruukkuun piti toki hakea myös kesäkukkia täytteeksi, joten suuntasin lasten kanssa kukkatarhalle ihastelemaan kukkavalikoimia ja niiden väriloistoa. 


Ruukun kasvit valittiin yhdessä tuumin ja loppujen lopuksi kasveiksi valikoitui hämähäkkikukkaa, petuniaa, miljoonakelloa ja lobelioita. 


Pelargonia ei päätynyt suureen ruukkuun vaan pikkuruukkuun pöydälle ruusubegonia seuranaan.


Istutustyö alkoi sijoittamalla suuret hämähäkkikukat ruukun taakse, jotta matalammat kasvit ovat näkyvissä katselusuuntaa kohti.


Kukinnan varmistamiseksi upotin multaan pitkäaikaislannoiterakeita. Tähän ruukkuun sujautin niitä 3 kipaletta.


Lopputuloksesta tuli mielestäni varsin kaunis yhdistelmä. Värit sopivat kivasti leikkimökin sävyihin. Tästä tuli ihana kesän mansikkapaikka lapsille!



Mansikoista tuli mieleeni... Löysin kasvitarhalta veikeän erikoismintun, mansikkamintun. Yrtti tuoksuu aivan ahomansikoilta. Maku on melko kirpakka, mutta ihanan mansikkainen. Ehdoton lisä kesän mansikkakakkuihin siis :)
  

keskiviikko 1. kesäkuuta 2016

Raparperin alla


Puutarhassamme kasvava raparperi on kasvanut alkukesän lämmössä mahtavan kokoiseksi. Tajusin ohi mennessäni, että nyt äkkiä pitää napsaista raparperin varsia köökin puolelle käyttöön, sillä varret ovat maukkaummillaan alkukesästä. 





Tuttuun tapaan ajattelin tehdä raparpereista raparperipiirakkaa. Reseptiä haeskellessa mieleeni juolahti kurkata 'Keittiöpuutarha - siemenestä satoa' -teoksen raparperin käyttövinkkejä. Raparperipiirakan ohje löytyi heti, kuten arvelinkin. Ilokseni bongasin kirjasta myös reseptin raparperimehun tekoon! Kaiken lisäksi raparperimehun resepti oli todella yksinkertainen. 


Aurinkoinen helleilma kruunasi iltapäivän raparperituokion. Piirakka maistui todella hyvältä jäätelön kera. Piirakan toscakuorrutus hämäsi sen verran, että lapsemme eivät edes tajunneet syövänsä raparperipiirakkaa.


Raparperimehu valmistui parahiksi iltapalalle. Myös raparperimehusta tuli oikein hyvää! Seuraavalla kerralla mehua tehdessäni taidan kyllä laittaa vähän vähemmän sokeria, sen verran makeaa mehusta tuli. Tai tietysti mehua voi vielä valmiina laimentaa. Ja jääpaloja, niitä kourallinen mukaan, niin jano on tiessään!